top of page
Search
mssteocak

26. Oktobar, Dan Krunisanja Kralja Tvrtka 1. Kotromanića, Prvog Bosanskog Kralja

Prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić rođen je 1338. godine. Sa samo petnaest godina (1353.), sjeo je na bosansko prijestolje, a kao ban je zemljom vladao do 1377. godine.

Na dan 26. oktobra 1377. godine krunisan je ban Tvrtko I iz dinastije Kotromanića, čime je uspostavljena nezavisna kraljevina Bosna.

Bosna se za vrijeme njegove vladavine, razvila u ekonomsko-vojnu velesilu. Izuzetno razvijenim rudarstvom, Tvrtko je svoju zemlju načinio bogatom i kadrom da se godinama uspješno bori za svoju samostalnost.

Njegov dukat bio je četiri puta veći od osmanskog, bio je težak 16 grama i jedan je od najvažnijih simbola srednjovjekovne bosanske državnosti.

Poslije Tvrtkove smrti 1391. godine ponovo nastupa nestabilna politička klima u Bosni, prouzrokovana i opet ugarsko-bizantskim rivalstvom koje po ko zna koji put zavađa bosansko plemstvo. Ovo rezultira čestom promjenom bosanskih kraljeva, a i Ugarska također pokušava iskoristiti priliku u svojim pretenzijama na Bosnu.

Iznenada je preminuo 10. marta 1391. godine. Njegovo mjesto zauzeo je Stjepan Dabiša, ali s Tvrtkom je zauvijek nestala snažna srednjovjekovna bosanska država.


Od ove školske godine 26. oktobar se obilježava kao Dan krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića i Dan sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu u svim osnovnim i srednjim školama na području TK.

U našoj školi imali smo edukativno predavanje koje su pripremili učenici Damir Hasanović i Halida Džuzdanović uz podršku profesorica historije Zenite Jaganjac i Maide Hodić, pisali smo svoje ime bosančicom, izradili plakate i radili kviz znanja koji su pripremili pedagogica i profesor Jasmin Huremović.











26 views0 comments

Recent Posts

See All

Oktobar - mjesec knjige

“Knjiga nije hrana, ali je poslastica.” – Tin Ujević Mjesec oktobar obilježava se kao mjesec knjige, a s ciljem promovisanja knjige i...

Comments


Javna ustanova

Mješovita srednja škola 

Teočak

bottom of page