top of page
Search
mssteocak

Dan osoba sa sindromom Down

Down Syndrome International (DSI) službeno je odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom, a ove godine obilježava se šesnaesti dan Down sindroma. Datum simbolizira tri reprodukcije 21. hromosoma, što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Cilj obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma je podizanje svijesti i razumijevanje Down sindroma, kao i pitanja vezanih uz mobiliziranje podrške i priznavanje dostojanstva te prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom. Ujedinjeni narodi (UN) 10. novembra 2011. godine prihvatili su predloženu rezoluciju i donijeli odluku kojom se 21. mart obilježava i kao Međunarodni dan osoba s Down sindromom. Usvajanjem ove odluke UN iskazuje svoju podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu.


Obrazovanje bez diskriminacije

Djetetu s Down sindromom treba dati mogućnost da uz pomoćnika u nastavi krene u školu te tako ostvari pravo na obrazovanje, stjecanje novih spoznaja i znanja. Dobivanje mogućnosti školovanja u redovnom obrazovnom sistemu ovisi o dovoljno ranoj stručnoj intervenciji (edukacijsko-rehabilitacijskom tretmanu) koju je dijete prošlo, stečenim vještinama i znanju te o pripremljenosti za školu.

Preduvjeti integracije/inkluzije djece s Down sindromom su:

  • rana intervencija, kontinuirani rad s djetetom,

  • priprema ustanova za boravak i školovanje djece,

  • edukacija odgajatelja i učitelja o specifičnostima u radu s djecom,

  • zakonska regulativa (zakoni, pravilnici),

  • podrška lokalne zajednice.

Defektologinja Admira Zejnilović obilježila je Dan osoba sa sindromom Down sa učenicama II-1 odjeljenja. Izradile su edukativni pano i održale predavanje.


13 views0 comments

Recent Posts

See All

Oktobar - mjesec knjige

“Knjiga nije hrana, ali je poslastica.” – Tin Ujević Mjesec oktobar obilježava se kao mjesec knjige, a s ciljem promovisanja knjige i...

Comentários


Javna ustanova

Mješovita srednja škola 

Teočak

bottom of page