top of page
Search
mssteocak

Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila svake godine u cilju podizanja svijesti svjetske populacije o problemima vezanim za globalno onečišćenje okoliša, ali i pronalaska najboljih rješenja za njegovu zaštitu. Iako je ideja obilježavanja Dana planete Zemlje prvi put predstavljena 1969. godine, službeno se obilježava od 1992. kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dugoročni program za promoviranje održivog razvoja. Danas se obilježava u 190 zemalja svijeta, uz značajan angažman udruga za zaštitu okoliša i prirode.

U povodu obilježavanja Dana planete Zemlje članovi Vijeća učenika i ekološke sekcije su realizovali niz aktivnosti u okviru školskog projekta Recikliraj profitiraj. Uz podršku Azra Vejzovic Pudavdic i Ivana Marić učenici su izrađivali korpe i zdjele od plastičnih zatvarača za flaše, napravili su informativni plakat, uredili i očistili žardinjere ispred škole te potom zasadili cvijeće, i počistili od smeća školsko dvorište i okolinu škole. Planirane su i druge ekološke aktivnosti koje će biti realizovane u narednom periodu.

6 views0 comments

Recent Posts

See All

Oktobar - mjesec knjige

“Knjiga nije hrana, ali je poslastica.” – Tin Ujević Mjesec oktobar obilježava se kao mjesec knjige, a s ciljem promovisanja knjige i...

Comments


Javna ustanova

Mješovita srednja škola 

Teočak

bottom of page