top of page
Search
mssteocak

Evropski dan jezika

Profesorica Mirnesa Čeliković-Abdulahović obilježila je Evropski dan jezika veoma zanimljivom radionicom.

Cilj Evropskog dana jezika koji se obilježava 26. septembra, a koji je zamisao Savjeta Evrope sa sjedištem u Strazburu i u saradnji sa Evropskom komisijom, jeste da podstakne oko 700 miliona Evropljana u 46 država članica Savjeta Evrope da „otkriju više jezika u bilo kom životnom dobu".. Savjet Evrope je međunarodna organizacija osnovana poslije Drugog svjetskog rata da bi se zalagala za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava u Evropi. Evropski dan jezika, koji se obilježava od 2001. proizilazi iz uvjerenja Savjeta Evrope da je „jezička raznolikost sredstvo za postizanje većeg međukulturalnog razumijevanja i ključni element u bogatom kulturnom nasljeđu našeg kontinenta".

Nekoliko interesantnih podataka sa stranice Evropskog dana jezika: 1. U svijetu postoji između 6.000 i 7.000 jezika, koje govori preko sedam milijardi ljudi koji žive u više od 190 nezavisnih država. 2. U Evropi postoji oko 225 autohtonih jezika, otprilike 3 odsto od ukupnog broja jezika u svetu. 3. Većina svjetskih jezika govori se u Aziji i Africi. 4. Najmanje polovina svjetske populacije je dvojezična ili višejezična, odnosno govori dva ili više jezika. 5. U svakodnevnom životu Evropljani se sve češće susreću sa stranim jezicima. „Postoji potreba da se među evropskim građanima stvori veće interesovanje za jezike". Dvojezičnost sa sobom donosi mnoge prednosti: olakšava učenje dodatnih jezika, poboljšava proces razmišljanja i podstiče kontakte sa drugim ljudima i njihovim kulturama.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Oktobar - mjesec knjige

“Knjiga nije hrana, ali je poslastica.” – Tin Ujević Mjesec oktobar obilježava se kao mjesec knjige, a s ciljem promovisanja knjige i...

Comments


Javna ustanova

Mješovita srednja škola 

Teočak

bottom of page