top of page
Search
mssteocak

Godišnja konferencija CIVITAS školskih programa građanskog obrazovanja, Banja Luka 2019.

Od 04.10. do 06.10. je u Banjoj Luci održana 21. Godišnja konferencija CIVITAS školskih programa građanskog obrazovanja.

Na otvaranju se prisutnima obratila Ellen Germain, zamjenica šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH sa inspirativnim govorom i smjernicama za zajednički rad na postizanju integrisanog, inkluzivnog i kvalitetnog građanskog obrazovanja i obrazovanja uopće koje će mlade ljude pripremiti za aktivno i odgovorno djelovanje u zajednici i globalno građanstvo. Drugi dan programa o kompetencijama nastavnika i poučavanju za aktivno građanstvo govorila je Holly Zardus, ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade SAD-a.

U ovoj godini neki oblik nastave građanskog obrazovanja pohađalo je 204.764 učenika, od toga njih 147.100 u razrednoj nastavi osnovne škole i 57.664 u predmetnoj nastavi osnovne i srednje škole. Na izazove za naredni period odgovoreno je preporukama u oblasti stručnog osposobljavanja i usavršavanja nastavnika, interaktivnog poučavanja u učionici s fokusom na cikluse javne politike, kontinuiranog praćenja učeničkih postignuća, uspostavljanja školskih i lokalnih partnerstava s ciljem jačanja demokratičnosti klime i kulture škole, stvaranja inkluzivnog i sigurnog okruženja za učenja i odrastanje.

Na konferenciji su učestvovali direktor naše škole dr.sc. Nermin Mulaosmanović i profesorica demokratije i ljudskih prava Maida Šabić.


17 views0 comments

Recent Posts

See All

Oktobar - mjesec knjige

“Knjiga nije hrana, ali je poslastica.” – Tin Ujević Mjesec oktobar obilježava se kao mjesec knjige, a s ciljem promovisanja knjige i...

Comments


Javna ustanova

Mješovita srednja škola 

Teočak

bottom of page