top of page
Search
mssteocak

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka

Rak je vodeći uzrok smrti djece i adolescenata širom svijeta. Procjene su da se godišnje kod oko 400.000 djece do 19 godina dijagnosticira neko od malignih oboljenja. U Federaciji BiH godišnje je oko 55-60 novooboljele djece od malignih oboljenja.

U visoko razvijenim zemljama izliječi se više od 80% djece s rakom, ali u mnogim zemljama sa niskim i srednjim dohotkom izliječi se samo oko 20%. U FBiH taj procenat se kreće od 60 do 80%.

Najčešća maligna oboljenja kod djece su leukemije, karcinomi mozga, limfomi i solidni tumori, poput neuroblastoma i Wilmsovog tumora. Dječiji rak se, nažalost, uglavnom ne može spriječiti ili prevenirati. Poboljšanje ishoda i procenta liječenja malignih oboljenja kod djece zahtijeva ranu i točnu dijagnozu praćenu efikasnim liječenjem. Proces liječenja djece oboljele od malignih oboljenja zahtijeva timski pristup u liječenju. Kada se završi bolničko liječenje potrebno je dugotrajno praćenje djeteta s posebnim praćenjem kasnih posljedica liječenja.

Podrška je ključ koji otvara vrata boljeg svijeta, svijeta većih mogućnosti, veće stope preživljavanja i lakšeg prolaska djece kroz proces liječenja.

Vijeće učenika naše škole ove godine je pokrenulo i uspješno realizovalo akciju prikupljanja novčanih sredstava za Udruženje Srce za djecu koje kontinuirano i stalno pruža pomoć i podršku djeci oboljeloj i liječenoj od raka i njihovim roditeljima.





26 views0 comments

Recent Posts

See All

Oktobar - mjesec knjige

“Knjiga nije hrana, ali je poslastica.” – Tin Ujević Mjesec oktobar obilježava se kao mjesec knjige, a s ciljem promovisanja knjige i...

コメント


Javna ustanova

Mješovita srednja škola 

Teočak

bottom of page