top of page
Search
mssteocak

Međunarodni dan potrošača

Svjetski dan potrošača obilježava se od 15. marta 1983. godine. Proslava ovog dana svoje porijeklo ima u „Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača“ koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 15. marta 1962. godine.

Ovom Deklaracijom definirana su četiri temeljna prava potrošača na tržištu roba i usluga: pravo na sigurnost roba i usluga, pravo na cjelovitu, istinitu i pravovremenu informaciju, pravo na izbor roba i usluga i pravo potrošača da se čuje njihov glas. Consumer International, svjetska federacija potrošačkih grupa, je na ova prava dodao još nekoliko prava potrošača: pravo na zadovoljavanje temeljnih životnih potreba, pravo na naknadu štete, pravo na obrazovanje, te pravo na zdravi okoliš.

U Bosni i Hercegovini djeluje 18 udruga potrošača, a područje zaštite prava potrošača regulisano je Zakonom o zaštiti potrošača u BiH, Zakonom o hrani, Zakonom o nadzoru nad tržištem i Zakonom o općoj sigurnosti proizvoda. Pri Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose djeluje Vijeće za zaštitu potrošača BiH, a uspostavljena je i Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.


Povodom Međunarodnog dana potrošača profesor Senad Selimović je sa učenicama II-1 razreda priredio prigodan plakat i predavanje za zainteresovane učenike i profesore naše škole.




11 views0 comments

Recent Posts

See All

Oktobar - mjesec knjige

“Knjiga nije hrana, ali je poslastica.” – Tin Ujević Mjesec oktobar obilježava se kao mjesec knjige, a s ciljem promovisanja knjige i...

コメント


Javna ustanova

Mješovita srednja škola 

Teočak

bottom of page