top of page
Search
mssteocak

Međunarodni dan srednjoškolaca

Updated: Jun 26, 2020

Srednjoškolci obilježavaju 17. novembar kao Međunarodni dan srednjoškolaca, dan međunarodnog poštovanja učeničkog, prije svega srednjoškolskog aktivizma. Ovaj dan je prvi put obilježen 1941. godine u Londonu, a tradicija je zadržana zahvaljujući omladinskim organizacijama iz Evrope koje su sa različitim srednjoškolskim pokretima širom Evrope pregovarale da Ujedinjene nacije zvanično prepoznaju ovaj dan kao srednjoškolski. Tokom 1939. godine nacisti u Čehoslovačkoj su ugušili demonstraciju koja je pokrenuta od strane studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta Čarls u Pragu. Ove demonstracije su održane u cilju komemoracije stvaranje Češke Republike, a rezultirale su smrću Jana Opletala. Opletal, običan student na fakultetu, je najprije bio teško ranjen a ubrzo je i preminuo, 11. novembra. Njegova sahrana, održana 15. novembra, je bila posjećena od strane hiljade studenata i na kraju se pretvorila u anti-nacističku demonstraciju. Nacisti su nakon te demonstracije preuzeli drastične mjere. Svi češki fakulteti i visokoškolske ustanove su zatvorene, više od 1200 studenata je odvedeno u logore, a 17. novembra je ubijeno devet studenata i profesora. 17. novembar je odabran za Međunarodni dan srednjoškolaca u znak sjećanja na ove žrtve.

18.11. je  Mreža vijeća učenika Tuzlanskog kantona  obilježila Međunarodni dan srednjoškolaca na Trgu Slobode kao spomen  na praške studente i srednjoškolce koji su od nacista streljani 1930. godine bez suđenja.

Članovi vijeća učenika MSŠ Teočak sudjelovali su na manifestaciji koja je organizovana u Tuzli. U školi je Dan srednjoškolaca obilježen informativnom PP prezentacijom, izradom plakata i podjelom brošura.



8 views0 comments

Recent Posts

See All

Oktobar - mjesec knjige

“Knjiga nije hrana, ali je poslastica.” – Tin Ujević Mjesec oktobar obilježava se kao mjesec knjige, a s ciljem promovisanja knjige i...

Comments


Javna ustanova

Mješovita srednja škola 

Teočak

bottom of page