top of page
Search
mssteocak

Obilježavanje godišnjice "Bitke za Bilaliće"

Teočani su 26. marta 2021. godine, vjerskim programom na spomen obilježju u Bilalićima, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima, obilježili 28. godišnjicu slamanja neprijateljske ofanzive ”Trokut”, koja je poznata i kao “Bitka za Bilaliće”.

U martu 1993. godine agresor je prvi i jedini put uspio probiti liniju odbrane slobodne teočanske teritorije u Bilalićima, ali su Teočani, uz pomoć drugih jedinica, 26. marta krenuli u kontranapad te neprijatelju zadali težak udarac.

S ponosom Teočani danas govore o tim teškim danima u kojim su branili domovinu.

Navode da je taj kraj uvijek bio neosvojiva tvrđava za agresora te da je to potvrdila i bitka ''Trokut'' na čijem čelu su najvećim dijelom bili borci Prve teočanske brigade. Sudionici bitke kažu da je to, nakon pet iscrpljujućih dana borbe, bila veličanstvena pobjeda, jer je slomljen neprijatelj koji je želio osvojiti ovo područje tenkovima, helikopterima, avionima i ljudstvom.

U toj ofanzivi živote su izgubila 23 borca Armije Republike BiH, dok su neprijatelju naneseni daleko veći gubici.

Zbog pandemije korona virusa izostala su veća okupljanja građana, te je obilježavanje ove godišnjice bilo skromno ove godine.

U školi smo ovaj važan datum obilježili na času historije, profesor Munever Džuzdanović organizovao je okrugli sto na temu "Bitka za Bilaliće". Učenicima je pročitan referat u kome je istaknut cilj neprijatelja, hrabrost branilaca i značaj navedene ofanzive.

Delegacija škole položila je cvijeće na spomen obilježje i odala počast šehidima.




20 views0 comments

Recent Posts

See All

Oktobar - mjesec knjige

“Knjiga nije hrana, ali je poslastica.” – Tin Ujević Mjesec oktobar obilježava se kao mjesec knjige, a s ciljem promovisanja knjige i...

Comments


Javna ustanova

Mješovita srednja škola 

Teočak

bottom of page