top of page
Search
mssteocak

„Oružje ne štiti, oružje ubija!“.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona provodi društveno odgovornu kampanju podizanja svijesti među učenicima srednjih škola Tuzlanskog kantona pod nazivom „Oružje ne štiti, oružje ubija!“. Riječ je o kampanji koja se realizuje uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, a u okviru projekta „Prevencija i smanjenje prisustva nelegalnog oružja u Bosni I Hercegovini” (PILLAR).

Kampanja ima za cilj da podigne svijest kod populacije mlađih osoba o opasnostima i posljedicama koje uzrokuje upotreba vatrenog oružja. Podaci Ministarstava unutrašnjih poslova u BiH pokazuju da su nesretni slučajevi uzrokovani vatrenim oružjem podjednako česti u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Tokom trajanja kampanje policijski službenici i službenice u odabranim srednjim školama drže edukativna predavanja sa ključnim porukama kampanje:

• Nesreća ne bira mjesto i vrijeme i ne dešava se „tamo nekome“ i „negdje drugo“,

• Upotreba vatrenog oružja ima za posljedicu smrt, povrede i psihološke traume,

• Oružje nije snaga, nego slabost, s oružjem se ne pokazuje hrabrost, nego nemoć i strah.

Zakoni u BiH prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja svakog ko dobrovoljno preda oružje u nelegalnom vlasništvu, tako da se takvo oružje može dobrovoljno predati pozivom na broj 122 nadležnoj policijskoj agenciji u BiH - bez straha od sankcije! Pozivom prema nadležnoj policijskoj agenciji bez sankcije se mogu prijaviti i vatreno oružje, kao i municija i eksplozivne naprave koje su odložene na javnim mjestima ili površinama.

11.10. i 14.10.2022.godine službenik PS Teočak zadužen za rad policije u zajednici održao je edukativna predavanja za učenike završnih razreda u našoj školi.







5 views0 comments

Recent Posts

See All

Oktobar - mjesec knjige

“Knjiga nije hrana, ali je poslastica.” – Tin Ujević Mjesec oktobar obilježava se kao mjesec knjige, a s ciljem promovisanja knjige i...

Comments


Javna ustanova

Mješovita srednja škola 

Teočak

bottom of page