top of page
Search
mssteocak

Pink Shirt Day

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“, izvorno „Pink Shirt Day“, obilježava se zadnje srijede u februaru od 2007. godine. Sve je počelo 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju u školi, zbog dolaska u ružičastoj majici. Majica je bila simbol podrške dječaka majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Školske kolege su odlučile da dignu svoj glas protiv nasilnika i solidarišu se sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan svi u školi pojavili u ružičastim majicama. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2016. godine.

Vršnjačko nasilje je problem širom svijeta, nanosi posljedice na fizičko i mentalno zdravlje djece i bitno ga je prijaviti, dešavalo se nama ili nekom drugom. Okrenuti glavu je saučesništvo u nasilju.

Članovi vijeća učenika naše škole organizovali su flash mob s porukom da nasilje nije 'cool' izražavajući na taj način podršku nenasilnom rješavanju sukoba, razgovoru, toleranciji.



21 views0 comments

Recent Posts

See All

Oktobar - mjesec knjige

“Knjiga nije hrana, ali je poslastica.” – Tin Ujević Mjesec oktobar obilježava se kao mjesec knjige, a s ciljem promovisanja knjige i...

Comments


Javna ustanova

Mješovita srednja škola 

Teočak

bottom of page