top of page
Search
mssteocak

Svjetski dan poezije

21. mart obilježava se kao Svjetski dan poezije, kojeg je upravo UNESCO proglasio kao takvog, a sve s ciljem promocije pisane riječi, umjetnosti i poezije kao oružja duše. Prema podacima koje posjeduje Nacionalni odbor za proslavu Dana poezije koji je od 1990-tih smješten na Floridi ( SAD ), Svjetski dan poezije obilježavao se jos od 1505. godine, te upravo ta tradicija obilježavanja održala se do danas u mnogim zemljama.

Svjetski dan poezije se obilježava 21. marta, baš kao i prvi dan proljeća, dan koji predstavlja buđenje prirode, buđenje života u njegovom punom smislu i ritmu.

U današnjem vremenu života koji se odvija velikom brzinom, veoma je važno povremeno zastati i prepustiti se čaroliji pisane riječi, osjećaja prenesenog na papir u kojem je utkana sva duša pisca. S druge strane, važno je i da sami sebi dopustimo da upravo pisanom riječju iskažemo sve borbe s vjetrenjačama koje se u nama odvijaju, sve one gorke i tamne osjećaje, ali i one lepršave poput proljetnog zraka.

Članovi Bibliotečke sekcije naše škole obilježili su Svjetski dan poezije prigodnom prezentacijom i radionicom.





22 views0 comments

Recent Posts

See All

Oktobar - mjesec knjige

“Knjiga nije hrana, ali je poslastica.” – Tin Ujević Mjesec oktobar obilježava se kao mjesec knjige, a s ciljem promovisanja knjige i...

Comments


Javna ustanova

Mješovita srednja škola 

Teočak

bottom of page